EMETA Encoders AB

EMETA Encoders AB heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen en fabriceren van robuuste, zeer sterke roterende encoders. Het productaanbod van EMETA bestaat uit incrementele ‘pulsgevers’, vaak gebruikt voor snelheidsmetingen en motion control toepassingen, en absolute ‘codegevers’ die voornamelijk worden ingezet voor positioneringsuitdagingen. tsb-bescom heeft standaard een groot assortiment EMETA-producten op voorraad. Emeta hanteert als producent korte levertijden waardoor snelle levering van de producten mogelijk is.

logo EMETA EncodersIn 1992 werd EMETA opgericht door Ulf Hedlund. Meneer Hedlund is samen met zijn familie ook nu  nog de grootste aandeelhouder in het bedrijf. EMETA’s productgamma bestaat naast de hierboven genoemde encoders ook uit andere industriële sensoren en systemen. De kracht van het bedrijf ligt in het klantspecifiek ontwerpen en produceren van customized encoders, de zogenaamde ‘specials'. Hiermee bedient het voornamelijk de OEM-wereld. EMETA ziet in deze tak van sport nog veel groeimogelijkheden.

De complete productie van EMETA-sensoren is ondergebracht in hun moderne productiefaciliteit in Strängnäs, Zweden. Met trots zeggen ze bij EMETA ‘Made in Sweden’. Voor een van hun sensorfamilies echter  – de MA 400 reeks – vindt het ontwerp en de engineering plaats bij tsb – bescom in Nederland. Dus ook een stukje trotsheid aan Nederlandse zijde!

EMETA Encoders AB hoofdkantoor Strängnäs

Momenteel werken er een twintigtal mensen bij EMETA. In 2014 bedroeg de omzet van het bedrijf  meer dan twee miljoen Euro. Hiervan kon meer dan 30 % toegeschreven worden aan export buiten Scandinavië. 

productie EMETA Encoders

De meeste EMETA-producten vinden hun weg naar OEM-klanten en machinebouwers die wereldwijd actief zijn. Hierdoor worden heel wat industriële  marktsegmenten bediend. Vaak hebben deze klanten één ding gemeenschappelijk: de nood aan zeer robuuste, betrouwbare en duurzame sensoren.
 
Soliditet en een van de partner van D&B waarderen EMETA Encoders AB met een ‘triple A’ kredietstatus.

EMETA Encoders made in Sweden

De techniek achter de sensoren

De mechanische en elektrische constructie van EMETA’s impulsgevers is van het hoogste niveau en voldoet dan ook ruim aan gestelde standaarden en normen. De producten zijn van oorsprong ontwikkeld voor bosbouw, waardoor ze erg robuust en betrouwbaar zijn. De impulsgevers hebben een hoge resistentie tegen vocht, lage temperaturen, schokken en vibraties.


Toepassingen van EMETA Encoders

Oorspronkelijk werden de EMETA producten toegepast in mobiele machines voor bosbouw. Vandaag de dag wordt het grootste deel van de producten geleverd aan machinebouwers. De impulsgevers van EMETA zijn zeer geschikt voor offshore, outdoor en andere zware industriële toepassingen. Hiervoor levert de producent heavy-duty uitvoeringen en zelfs ATEX uitvoeringen voor explosiegevaarlijke omgevingen.