Hoek meten met Hoeksensor

Een hoek of hoekverdraaiing meten met een hoeksensor? Dit kan op verschillende manieren, aan de hand van een wijd gamma aan sensoren en bijhorende uitleesapparatuur. tsb – bescom is decennialang expert op gebied van de meest uiteenlopende uitdagingen op gebied van hoekmetingen en bijhorende hoeksensoren. U bent bij ons dus aan het juiste adres!

Eerste belangrijke vraag is of u een hoek(-verdraaiing) ten opzicht van de horizon c.q. zwaartekracht wilt meten. Zo ja, dan vormen INCLINOMETERS (zie punt 1) doorgaans het beste antwoord op uw meetuitdaging. 
Wilt u een hoekverdraaiing los van de zwaartekracht of horizon meten dan ligt de inzet van ENCODERS (zie punt 2) voor de hand, vaak in combinatie met een naar graden converterend uitleesapparaat.

1.    INCLINOMETERS of INCLINATIESENSOREN
Dankzij het Duitse A-merk POSITAL biedt tsb – bescom OEM’s en bouwers van machines en voertuigen een uitgebreide waaier aan meetmogelijkheden.

inclinometer als hoeksensor, hoek meten, hoekmeting

Binnen de TILTIX-lijn van POSITAL bestaan drie hoofdtypen inclinatiesensoren die hoeken meten:
  • statische enkelassige inclinometer: meten zeer nauwkeurig (tot 0.1°) in een stilstaande of langzaam bewegende opstelling. Vertikale ophanging, meetbereik: 360°. Diverse interfaces.
  • statische dubbelassige inclinometer: ideaal voor waterpassing, horizontale ophanging. Twee outputs: voor X- en Y-as. Voor elk van de twee assen wordt de hoekverdraaiing weergegeven in verhouding tot het zwaartekrachtveld. Meetbereik: ±80° per as. Diverse interfaces.
  • dynamische inclinometers: uitgevoerd met extra 3D MEMS gyroscoop in aanvulling op 3D MEMS acceleratiemeter. Slimme algoritmes filteren de effecten van versnelling, vibratie en schokken uit. Nauwkeurigheid: 0,3°. Interface: CANopen.   
  • Uiterst nauwkeurige AGS inclinometer: voor statische metingen, gebaseerd op fluid cells, ±30° meetbereik, uiterst nauwkeurig: tot 0.01°, resolutie: 0,001°
2.    ENCODERS als hoeksensor
Verkrijgbaar met absolute en incrementele roterende encoder.

absolute en incrementele encoders als hoeksensor
Bij een absolute roterende encoder is de analoge uitgang lineair met de hoekverdraaiing van maximaal 360°. Na aanschakelen van de voeding weet de sensor direct onder welke hoek hij staat. De inzet van een incrementele encoder is vooral aan te raden voor het meten van rotatiesnelheden van een as. De uitgang van de sensor bestaat uit A- en B-pulsen. Het aantal pulsen per omwenteling ligt tussen de 1 en 266.240. Aan de hand van de faseverschuiving tussen het A- en B-signaal kun je bepalen of de as links- of rechtsom draait.
De meeste absolute en incrementele encoders die tsb – bescom voorschrijft meten op basis van een Hall-sensor. Deze sensor registreert de veranderingen van het magnetisch veld en geeft op basis daarvan een signaal af. Dit contactloze meetprincipe draagt bij aan een verhoogde betrouwbaarheid en levensduur van de hoeksensor.
Roterende encoders worden voor heel wat toepassingen gebruikt: vervanging van potentiometers, (dure) optische encoders en rotatieschakelaars, landbouw- en graafmachines, (mobiele) afvalpersen, koplamphoogteversnelling, etc.
3.    Slimme Controledisplays: uitlezen en programmeren hoeksensoren

De uitlezing van encoders en inclinometers in graden alsook het toekennen van setpoints (maximale en minimale waarden, nulpunten, ...) en andere programmering wordt meestal uitgevoerd door (standaard) PLC’s. Echter, ook decentrale, accu-gedreven controledisplays kunnen ideaal de data uit zowel inclinometers als encoders omzetten naar graden. Verder gaand stellen controledisplays de gebruiker in staat eenvoudige controleloops te maken en bijvoorbeeld schakelfuncties te programmeren aan de hand van meetwaarden van hoeksensoren.
tsb – bescom ontwikkelt en verkoopt haar eigen DIEGON-lijn van controledisplays.

hoeksensor, hoek meten met encoder, uitleesapparatuurIn uiteenlopende automatiseringsopgaven binnen de voertuigtechniek en machinebouw worden hoeksensoren toegepast die nauwkeurig hoeken opnemen. De hoeksensoren van tsb-bescom vinden hun toepassing in onder meer mobiele camerasystemen, lifttoepassingen en containerhandling.


Over tsb-bescom
tsb-bescom levert u alle apparatuur op het gebied van positiemeting, hoek meten en motion control; van atex sensor tot servosysteem en van display tot motion controller. Alleen de beste merken voeren wij in ons assortiment.

Meer informatie?
Wilt u weten over de hoeksensoren die die tsb-bescom levert? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via e-mail: info@tsb-bescom.nl Of bel ons op (0316) 250 800.