Hydraulische Cylinders

tsb – bescom adviseert en levert absolute lengtemeetsystemen en lineaire positiesensoren voor hydraulische cilincers. In Nederland zijn er heel wat partijen die zich hebben gespecialiseerd in het ontwerpen, engineeren, bouwen en onderhouden van dit soort cilinders en complete hydraulische systemen. tsb – bescom komt in beeld wanneer hydraulische bewegingen gemeten worden: qua positie, lengte of snelheid. Inmiddels hebben wij meer dan 40 jaar engineering ervaring in dit vakgebied.
hydraulische cilinder inbouw sensor MTS Sensors

Hydraulische cilinders en systemen zijn ‘enabling technology’ voor tal van technische branches. Hydrauliek maakt het namelijk mogelijk om in een relatief compacte inbouwruimte zeer krachtige lineaire bewegingen te genereren. Marktsegmenten die hier gebruik van maken zijn onder andere de agro-industrie, mijnbouw, offshore, marine, offroad machines, entertainment en natte infrastructuur. Heel concreet vind je hydraulische cilinders met positioneringsfunctionaliteit terug in trekkers, combines, kiepwagens, kranen, walsen, doseringssystemen, bruggen, sluizen, gangways, attracties in pretparken en simulatiesystemen.

hydraulische cilinders, hydrauliek, MTS Sensors

Door de grote variëteit aan toepassingen wordt er aan het meten van lengte, positie en snelheid heel uitlopende eisen gesteld. Sommige hydraulische cilinders maken slagen van slechts enkele centimeters. Bij andere gaat dit om tientallen meters. De gewenste meetnauwkeurigheid varieert ook van een honderdste millimeter tot een centimeter. De uitsturing van lengtemeetsensor is in de hydraulische wereld gebeurt bijna uitsluitend analoog, aan de hand van een 4 tot 20 mA outputsignaal.


Magnetostrictieve sensoren van Temposonics: G-serie
tsb – bescom is ambassadeur van de magnetostrictieve meetmethode die Temposonics heeft ontwikkeld. Alle lineaire 'inbouwsensoren' van Temposonics zijn gebaseerd op dit meetprincipe. De G-serie biedt een aantal grote voordelen voor inbouw in cilinders:
  • Magnetostrictie geeft zeer betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten
  • Geen referentie nodig na stroomuitval: Temposonicssensoren geven altijd unieke positiewaarde
  • Weinig tot geen mechanische slijtage - ook niet bij vibratie - dankzij contactloos meetprincipe
  • Eenvoudige installatie in cilinders dankzij flexibel sensorelement dat eenvoudig in sensorstaaf aangebracht en met schroefdraadflens vastgeschroefd wordt 
  • Uitwisselen c.q. vervangen van sensorelement zonder olie af te tappen!


Ten slotte levert tsb – bescom ook complete sensorsystemen bestaande uit sensor, op maat gemaakte bekabeling en een naar klantwens ingestelde controle display of ‘uitleesunit’. Een groot aantal van de magnetostrictieve Temposonics sensoren levert tsb - bescom bovendien ook direct uit voorraad.

Alternatief voor magnetosctrictie

Naast de magnetostrictieve lineaire meetstaven van Temposonics is het ook mogelijk de uitstuwing van een cilinder te meten met speciaal daarvoor ontworpen tastkoppen van Lenord+Bauer, ook wel 'Minicoders' genoemd. De GEL2478 is zo'n sensor, geschikt voor het uitlezen van de positie en/of snelheid van een hydraulische cilinder. Bij dit meetsysteem wordt de zuigerstang voorzien van een profiel waar overheen een slijtvaste coating laag is aangebracht. Door de groeven in de cilinder en het aftast principe van de GEL2478 ontstaat er een 90° verschoven impulssignaal. In de basis worden er met de GEL2478 dus pulsen gemeten. Het meetprincipe komt dus overeen met dat van een incrementele encoder.